There was an error in this gadget

Wednesday, July 18, 2012

zuhud

aku tahu rezekiku tidak akan diambil orang lain,
kerana itu hatiku selalu tenang..

aku tahu amalku tidak akan dikerjakan orang lain,
kerana itulah aku sibuk beramal soleh..

aku tahu Allah sentiasa memerhatiku,
kerana itu aku malu jika Allah melihatku sedang dalam maksiat...

dan aku tahu kematian itu sedang menungguku,
kerana itulah aku sentiasa menambah bekal hari pertemuanku dgn Allah...

(hasan basri)

Saturday, December 10, 2011

harapan

4 btg lilin yg menyala..sedikit demi sedikit habis meleleh..suasana yg sunyi shingga terdgr prbualan mrk..
lilin yg ptma.."aku adlh damai,nmun mnusia xmmpu mnjgaku lebih baik aku mematikan shj driku.."lalu ianya terpadam...
lilin ke 2.."aku adlh iman,nmun mnusia xmahu mngenaliku mka utk apa aku trus berthan?? lalu terpadamlah ia bersma tiupan angin..
dgn sedih gliran lilin yg 3 brkta"aku adlh cinta,aku xmmpu lg utk trus mnyala krn mnusia x mnghargaiku malah mrk mnyalahkn ku dgn mngatakan cinta itu sakit..tnpa mnunggu terpadamlah lilin ke 3..
tnpa terduga msuk seorg ank kecil kedlm blik itu..
krn tkut dgn gelap si ank brkata"eh apa yg trjadi,kalian perlu mnyala aku tkot dgn kegelapan..lalu si anak menangis...
brkatalah lilin yg ke 4.."jgn menangis sygku..slma aku ada,kita akn dpt nyalakan lilin2 yg lainnya.."aku lah harapan."dgn mta bersinar si anak mngambil lilin harapan lalu mnyalakan lilin yg lainnya..

apa yg xpernah mati adalah harapan yg ada dalam hati kita..selagi mna ianya ada mka akn hiduplah damai,iman dan cinta dgn HARAPANNYA..

Tuesday, November 15, 2011

TARBIYAH DISEBALIK ANGRY BIRD



Assalamualaikum...

Angry Bird..


salah satu game yang paling 'legend' antara semua game-game apps Apple

yang dimain oleh anak saudaraku yang berumur 4 tahun sehinggalah tokoh agama seperti Ustaz Hasrizal

semuanya suka bermain game ini


tidakkah anda pernah tertanya-tanya?


Kenapa?

Apa yang best sangat game ni?


Cam simple je, game berkaitan burung-burung yang marah kepada babi-babi berwarna hijau yang mencuri telur mereka


sedar x kita...


jawapannya sebab....


Angry Birds....


dipenuhi dengan nilai-nilai dan prinsip-prinsip sebuah gerakan Dakwah Islamiyah


1) Jihad dan Tadhiyyah (Pengorbanan)

antara ciri yang paling power pasal Angry Birds ni, sebab burung-burung yang marah tu semuanya sanggup berkorban menyerahkan jiwa dan tubuh mereka untuk mencapai matlamat mereka iaitu menghapuskan babi-babi hijau yang suka tersengih jika masih hidup di akhir permainan

mungkin yang merah, biru dan hijau hanya sanggup mencederakan diri sendiri

tapi bagaimana dengan yang hitam dan putih?

yang hitam sanggup meletupkan dirinya sendiri!

yang putih pula?

sanggup mengorbankan anaknya!

itu bukanlah satu pengorbanan yang senang

menghantar anak yang masih dalam telur ke medan jihad

segala-galanya untuk mencapai satu matlamat

menjatuhkan tembok-tembok jahiliyah yang kukuh, untuk menghapuskan babi-babi hijau itu selama-lamanya... terutamanya ketua mereka yang memakai mahkota emas


"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin itu diri mereka dan harta mereka dengan memberikan kepada mereka syurga..."

(At-Taubah 9:110)


2) Amal Jamaie

dalam nak meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah yang begitu kukuh

burung-burung yang marah itu tidak bertindak secara berseorangan

malahan mereka tidak akan mampu meruntuhkannya jika bertindak secara berseorangan

maka mereka bersatu, bersatu tenaga mereka, bertindak secara berjemaah
untuk meruntuhkan tembok-tembok jahiliyah itu



3) Tanzim (organisasi) yang tersusun

tapi adakah diorang main langgar je sape yang serang dulu?

tidak

diorang sedar setiap burung mempunyai kemampuan dan semangat pengorbanan yang berbeza

setiap burung mempunyai isti'ab (penguasaan) yang berbeza

jadi diorang susun

sape pergi dulu, lepas tu sape pergi dulu

kenapa?

sebab Saidina Ali mengatakan
"Kebatilan yang tersusun akan mengalahkan kebenaran yang tidak tersusun"



4) Gerak kerja yang Muntijah (berhasil)

bagaimana pula cara diorang susun sape yang pergi dulu dan sape yang pergi dulu?

diorang susun dengan menilai

bagaimanakah cara yang paling muntij dan cepat untuk meruntuhkan tembok jahiliyah itu

maka setiap orang yang mempunyai isti'ab yang berbeza, berfokus kepada kelebihannya


yang reti potong kayu pergi serang kayu

yang boleh hancurkan batu pg hancurkan batu


dan menjadi tanggungjawab kita pula, sebagai qiyadah (ketua) mereka

untuk detect, apakah kelemahan musuh kita

dan dengan segala kekuatan serta isti'ab jundi (tentera) yang berbeza-beza

bagaimanakah kita ingin menyusun strategi

untuk mencapai ustaziyatul alam

eh silap

untuk mengalahkan babi-babi hijau tadi dengan tenaga yang paling sikit, dan masa yang paling cepat



5) Taat

dan sebagai qiyadah

perkara yang paling menyenangkan hati kita dan meneruskan semangat kita untuk berjuang

adalah kalau kita suruh burung-burung marah itu menyerang ke atas, maka dia akan pergi ke atas

dan kalau ke kanan, maka dia akan pergi ke kanan


pasti tidak ada orang yang nak main

dan selama-lamanya babi-babi hijau itu akan gelak terkekeh-kekeh

jika qiyadah suruh serang ke kanan, dia pergi melayang ke atas


6) Ukhuwah

lastly

kena faham

bahawa ukhwah burung-burung yang marah itu sangat kuat

itulah teras dan tunjang utama kekuatan diorang

mereka sedih, marah, apabila saudara-saudara mereka dicuri telurnya

mereka merasai penderitaan saudara-saudara mereka


kerana sesungguhnya burung-burung yang berwarna itu bersaudara

seperti mana kita umat Islam bersaudara


jika salah satu daripada saudara kita sakit/derita, kita turut merasakan penderitaannya

dan kita akan berusaha untuk menyelamatkan saudara kita

daripada musuh yang nampak di dunia

dan juga musuh yang tidak nampak

yang menarik kita ke api neraka


kenapa?


sebab kita menyayangi saudara kita


sesungguhnya dakwah ikhwanul muslimin itu adalah berteraskan dakwah kasih sayang

kerana cinta kita kepada Islam dan Umat Islam

tidak akan wujud game Angry Birds

jika tidak ada ukhwah di kalangan mereka


begitu juga tidak akan wujud gerakan Islam

malahan mustahil akan menang gerakan Islam

jika tidak wujud ukhwah dan muhibbah antara semua umat Islam


"Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan. Dan engkau melihat manusia berbondong-bondong memasuki agama Allah. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampunan kepadaNya. Sungguh, Dia Maha Penerima Taubat"
(An-Nasr 110:1-3)

sedarlah

pertolongan Allah tidak akan datang jika tidak wujud ukhuwah dan kesatuan di kalangan umat Islam

dan prinsip kepada kesatuan itu terletak pada Usul 20 oleh Imam Hassan Al-Banna


semua yang korang baca tadi

adalah pengajaran daripada Angry Birds


tapi ada satu lagi pengajaran yang tersirat

iaitu jika kita melihat dunia ini dengan perspektif Islam yang jernih

kita akan memasuki sebuah dunia yang berbeza

dan kita akan mampu melihat apakah masalah umat Islam sebenarnya, sehingga mereka tidak mampu menang-menang lagi sampai sekarang...


"Ukhuwah Teras Kegemilangan"


sumber: love love islam

Thursday, November 10, 2011

lelaki pemalu

lelaki pemalu adalah lelaki yg baik hati,pada hari ini, lelaki sebegini dah semakin kurang. malu adalah sifat orang yang beriman.

lelaki pemalu adalah lekai yang kurang bercakap sebab lelaki yang banyak bercakap biasanya dapat mengawal rasa malu mereka apabila berdepan seorang gadis buat pertama kali. jika anda seorang wanita dan meminati seorang lelaki dan lekai itu pemalu, berikut adalah 4 tips bagaimana berdepan dengan lelaki pemalu. apa anda nak buat apabila berdepan dengan lelaki pemalu?

1) anda kena berani memulakan
walaupun anda perempuan, anda kena berani memulakan. lebih baik berani meluah daripada membiarkan si lelaki itu tidak mengetahui yang anda sukakan dia. jika anda seorang perempuan dan anda menyukai seseorang, luahkan, sebelum dia menjadi milik orang lain. dalam sesetengah ketika, perempuan perlu berani mencuba untuk kebahagian masa depan. daripada lama membujang, lebih baik berani memulakan.

2) gunakan cara non-verbal
hari ini, cara meluahkan perasaan semakin berubah. dulu, meluahkan perasaan cinta atau rindu menggunakan surat sama ada tulis tangan atau bertaip. sekarang anda boleh meluahkan menggunakan sms, video call, email, facebook, twitter, ataupun upload video kat youtube! biar satu dunia tahu! cara ini dipanggil non-verbal kerana luahkan hati tanpa berdepan muka.

3) cakap pasal topik umum
cari keserasian dengan mengajak lelaki pemalu ini bercakap mengenai topik umum. topik umum biasanya berkaitan dengan cuaca, isu semasa, pelajaran, dan sebangainya. lelaki pemalu biasanya banyak menyendiri. bila mereka menyendiri, biasanya mereka melakukan hobi yang mereka suka misalnya membaca, melukis, berblog, berfacebook, mengukir kayu dan sebangainya. cuba tanya mereka apa yang mereka suka lakukan pada masa lapang. selepas itu, apabila dia sudah galak bercerita, anda boleh masuk ke topik seterusnya-cinta!

4) santaikan wajah, santaikan suara
ajak si lelaki pemalu dengan nada santai. jangan cuba kuasainya dengan memandang padanya terus menerus atau merendah-rendahkan dia sebab dia pemalu, sebaliknya bawak dia bercerita cara santai, sepertimana anda bercerita dengan kengkawan lain, tetapkan bercerita walaupun mata anda memandang ke arah lain, bukan ke arah mata lelaki itu sepanjang masa. nada suara anda hendaklah dalam keadaan santai, tidak nyaring dan tidak gedik. anda sebagai perempuan hendaklah menjaga jarak anda dengan lelaki tersebut, jangan terlalu dekat. biar jarak yang selesa, janji dia boleh dengar suara anda


**diambil dan diedit drpd page "like like like like like like like like like like like like like like like"

Monday, August 22, 2011

aku x phm!

aku x phm..
serius aku x phm..

situasi 1
R: yeayyyy! (baru lepas gayut)
aku: neh awat plak neh?
R: xtau, rsa best!
aku: ati bunga2 mmg la best..
R: sat ja tu, lepas neh dh jd bunga taik ayam..uhuhuu

derr, semua bunga laku la weh..bunga taik ayam pon ada madu la, ada kumbang hinggap jgak la..
apsal la bunga taik ayam dijadikan mcm bunga x laku? heran tol aku..
yg kuih taik itik boleh plak g mkn..apsal laku je org jual?


situasi 2
aku: uih, lawanya sister 2...klo la dpt, uii heaven!
RZ: hg p umah dia weh, masuk minang tros, x elok berkenalan ngn bkn muhrim neh..

derr, yg hg dok berkawan ngn classmate pompuan hg 2 bleh plak..xkan x berkenalan bleh jd kawan kot..lg 1, contoh la kan, hg ada anak pompuan, mmg lawa tahap tertinggi la, tetiba ada laki masuk minang anak hg, hg haram x knai sapa laki 2, mai mana, keturunan mana, anak hg pon x knai laki 2, tetiba ja mai masuk minang, agak2 hg nak accept x?

*slow je RZ neh jawab "x"

x phm toi aku! ckp pandai~


situasi 3
S: org bulan posa bykkan ibadat, geng2 2 dok meniaga kat bazar ramadhan, nak cari untung lebih..celah mana nak beribadat pon xtau..
aku: depa meniaga ptg2 ja,.time bukak posa, depa balik la umah..mlm depa p la masjid
S: nk p masjid pa lg, ptg dok pulun meniaga..konfom aih mlm letih!

derr, mana hg tau depa letih..igt depa 2 mcm hg ka..depa 2 pndai hg tau x, 9/10 rezeki adalah drpd perniagaan..depa cari yg 9 tu, bkan yg 1 tu..org melayu kita la neh byk cari yg 1 tu..sbb 2 la x kaya2..bila ada org yg jd kaya sbb meniaga, mula la kata, tipu org la, ambik untung lebih la, pkai tangkal la..x phm toi aku! yg hg x puas ati 2 knp?? yg pasai ibadat 2, mana hg tau depa x p masjid? husnuzon la wey!


situasi 4
M: bila la aku nak jd bos neh
aku: hg kan ada kebun getah, hg suruh la org bt, nnt duit 2 bahagi la dua..
M: org la neh x leh caya weh..nnt depa bwk lari duit

derr, dh hg x caya kat org, x pyh berangan la wey nak jd bos..bek hg jd kuli ja sampai pencen!
serius aku xphm! nk jd bos tp x mau upah org!


kenapa perempuan suka lelaki tua


aku rasa artis ja suka kawen ngan laki laki tua kerepot tak sedaq diri uh. nak nak lak kalau laki tu datuk / dato'. memang kompem depa kebas. tak bagi chance langsung kat orang hat tak datuk/dato' macam aku neh. cis.


KENAPA POMPUAN SUKA LAKI YANG LEBIH TUA. memang patot en pompuan pilih laki yang lebih tua? tak kesah la tua setaon ka dua taon ka bertaon taon ka. sebab pa aku kata camtu? meh kita try tanya and usha apa kata ahli Feqah. tapi ahli Feqah masa kini ada jugak berselisih pendapat pasai menda neh.


APA HUKUM PEREMPUAN BERKAHWIN DENGAN LELAKI YANG LEBIH TUA DARINYA ?


FIRST OPINION ---> sah perkahwinan tu and hukumnya harus tanpa ada sebarang tegahan. pendapat ni yang ahli Feqah cakap selalunya.

HUJAH : ulama' Feqah dari Mazhab Empat [ Shafi'e, Maliki, Hanafi, Hanbali ] and Mazhab Azzohiriah tak tengok umoq sebagai penghalang untuk satu marriage. satu marriage cukop la dinilai dari segi ilmu agamanya, elok keturunannya, harta sebagai bekalan masa depan etc. tak dak dalil pun yang nak larang menda neh. kalau tengok balik, Rsulullah SAW pon tua lebih kurang 9 taon dari Saiyidah Aisyah.


SECOND OPINION ---> sah jugak perkahwinan tu. NAMUN, hukumnya harus tapi makruh. im not really sure apa maksud tu. tapi aku rasa maksud tu something like this la. hukumnya still harus. tapi makruh hukumnya kalau kita rasa akan ada kemudaratan lepaih kawen nanti. sat aku try check apa hujah ahli Feqah.

HUJAH : hujah pendapat ini ialah mungkin adanya kemudharatan kecil di dalam perkahwinan ini kerana pasangan ini mungkin tidak serasi disebabkan perbezaan umur yang ketara di antara mereka. dalil perkahwinan Nabi Muhammad SAW dengan Saiyidah Aisyah tidak boleh menjadi kayu ukuran kerana itu antara khususiat bagi Baginda Nabi. *ni explanation yang ustaz aku bagi. lebih kurang la kan macam aku kata. it's all about kemudaratan*


THIRD OPINION ---> haram bagi sorang pompuan untuk kawen dengan laki yang JAUH LEBIH TUA. means that beza umoq 10 years and above la. tapi ni pendapat certain ahli Feqah ja.

HUJAH : it's all about KUFU [ sama / setaraf ]. certain ahli Feqah dari Shafi'eiah haramkan perkawinan macam ni atas sebab laki tu mungkin TAK SEKUFU kalau kawen ngan pompuan jauh lagi muda pada dia walopon jumhur ulama' kata kufu ni bukan syarat untuk sebuah perkawinan. tapi kalau ikot Mazhab Hanafi, kufu ni SYARAT sebuah perkawinan. kiranya ang kawen tak sah ar kalau ang tak sekufu ngan pompuan tu. mazhab len guna isu KEMUDARATAN as a hujah untuk pendapat ni.


APA HUKUM LELAKI BERKAHWIN DENGAN PEREMPUAN YANG LEBIH TUA DARINYA ?


honestly aku no idea pasai menda neh. sebab aku tak penah jumpak pendapat pasai menda ni dalam mana mana hadith. kot kot aku telepaih pandang aku tak tau la kan. nanti aku balik usha balik kitab pak aku kat umah nun. ILMU bhai. ILMU ! seek for the knowledge.


tapi apa pon. AGE IS JUST A NUMBER. Islam suruh pilih wife based on 4 perkara. rupa, keturunan, harta dan agama. tak dak pulak cakap pasai umoq en. so cheers ! :-D tapi paling utama yang Islam anjurkan is AGAMA and AKHLAK. asaikan laki and pompuan tu saling memenuhi fitrah.

“Maka kahwinilah akan kamu dari perempuan itu yang baik bagi kamu.” [An-Nisa: 3]

kalau jodoh aku ngan pompuan yang lagi tua pon aku terima bhai. yang penting agama and akhlak dia baguih. tapi kalau rupa and harta dia pon baguih, itu adalah ADVANTAGES $$$$$$$ !! haha. jangan takot apa orang keliling nak kata. sebabnya, ALLAH LEBIH BERHAK UNTUK DITAKUTI [ al - Ahzab : 37 ].





Sunday, August 21, 2011

manja vs gedik

ada perbezaan ka antara both words? hell yes ! if ada perbezaan mesti la ada persamaan jugak en. the only persamaan yang ada antara both words is DIKAITKAN NGAN POMPUAN. aku rasa la. kan?

APA BEZA MANJA AND GEDIK ?

ang cuba try test uji usha dua situations neh.

SITUATION 1
minah : abaaaannggg... boleh tak pick me up at 4 pm kejap lagi?
mamat : alamak ! abang ade meeting la sayang at 3 pm. im afraid meeting abes lambat. takpe2 kang abang mintak si Peah pick u up. okey?
minah : benciii... tak payah lah. i boleh balek naek cab ! huh !

SITUATION 2
minah : abaaaaanngg... boleh tak pick me up at 4 pm kejap lagi?
mamat : alamak ! abang ade meeting la sayang at 3 pm. im afraid meeting abes lambat. takpe2 kang abang mintak tolong si Peah pick u up. okey?
minah : alaaaaa.... hm oke lah. cakap kat Peah jangan lambat sangat tau.


DAMN ! macam sama ja en both words neh. haha. tapi dis is my personal opinion. manja and gedik is totally tak sama. manja is something which is natural. gedik is something like u are pretending to be manja. er~ ang paham ark apa yang aku cuba try test nak explain neh?

kalau pompuan hat manja naturally neh, selalunya dia tengok masa, tempat and keadaan jugak nak manja manja pon. tapi kalau pompuan hat jenih gedik neh kat mana mana pon nak menggedik. tak kesah dah kat mana and dengan sapa. it sounds like a BITCH. isnt it?

pompuan gedik neh kalau lepak ngan boys or guys ja jadi pangai lagu tu. kalau lepak ngan pompuan takdak pulak nak act camtu. sora pon tak dak la hegeh sangat. aku tak paham pasepa jadi lagu tu.


yang pasti aku memang tak boleh tahan la ngan maknusiya gedik. rasa macam nak lempang pon ada. haih ! comey pi la camana pon. tangan aku still rasa macam ringan ja nak lempang. maap la no. please behave !

tapi en. kalau tak dak pompuan pompuan gedik neh rasa tak meriah and tak happening la pulak en. kalau suma nak control ayu. suma nak buat buat garang. perghh SO BORED ! haha. whatever it is. MANJA TU BIAQ BEPADA PADA. terlebih manja membawa kemudaratan. kurang kurang kena maki pree. :-P

i have to ask someone pertaining to pompuan manja, gedik, and GARANG. his answer is acceptable la i think. haha.

manje tuh kalau boleh nak yang sweet2 je. senyum2 sopan and tak banyak cakap. gedik tuh macam penari dangdut. tergedik2 mulut tak berhenti2 becerita and takleh duk diam. kalau yang spesis garang tuh die ego je lebih. padahal hatinye lembut je......
super duper cool kan his answer? haha. seriously aku tak edit langsung ayat mamat tu. banyak weh jawapan yang aku dapat pertaining to pompuan manja, gedik and garang neh.


kalau manja 24 jam namanya gedik....boring gak ...kalau manja time2 tertentu ..ok la...
bg aku..kalau gf duk nk bermanja 24 jam...rimas..cam nk penampo je :lol:
menyampah tgk awek menggedik :tembak:
macam macam lagi la jawapan aku dapat. sumpah aku rasa nak gelak. haha. apa benda la yang pompuan pompuan gedik tu dok pikiaq sebenaqnya. depa ingat orang suka ka? orang menyampah lagi ada la. haih.